Our english page is under construction!

 • elso
 • masodik
 • masodik
 • masodik
 • masodik
 • masodik
 • masodik
 • masodik
 • masodik
 • masodik
 • masodik

ÜNNEPI ZÁRVA TARTÁS 2023. május 10.

Tisztelettel értesítjük kedves látogatóinkat, hogy május 10-én a "Mentők napja" rendezvényünk miatt múzeumunk nem fogad látogatókat.

Megértésüket köszönjük.

Aki a Titanic túlélőit mentette. Dr. Lengyel Árpád mentőorvos helytállása

Tisztelt Látogatóink!

A Kresz Géza Mentőmúzeum 2023. április 11-től június 25-éig tartó kamarakiállítás keretében tervezi bemutatni, Aki a Titanic túlélőit mentette. Dr. Lengyel Árpád mentőorvos helytállása című időszaki kiállítását. A magyar mentőorvos igazi hős volt, 705 túlélő köszönhette neki és mentőhajója legénységének az életét. A kiállítás Magyarországon egyedüliként, de világviszonylatban is ritkaságnak számító 3,5 méteres, a legkisebb részletekig élethű hajómodellel, szemléltető eszközökkel és Lengyel doktor orvosi felszereléseivel várja látogatóit. Izgalmas betekintést nyújtva a századforduló mentőorvoslásába és technika világába.

Tisztelettel várjuk kedves látogatóinkat!

 

Látogatók fogadásának felfüggesztése

Tisztelt Látogatóink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2023. március 20. és április 11 között tárlatrendezés miatt a Mentőmúzeum nem fogad látogatókat. 

Megértésüket köszönjük

Veteránbázis 2022-2023

Tisztelt Látogatóink!

A veteránbázis technikai okok miatt ideiglenesen nem látogatható.
Szíves megértésüket ezúton is köszönjük!


Dion a Mentőmúzeumban

Kedves Látogatóink!

Történelmi pillanatot élünk! 1902 óta először ismét megtalálható a Dion mentőgépkocsi a Markó utcai Mentőpalotában. 

Kis makettként ugyan a Mentőmúzeumban, de annál nagyobb dicsőségére a mentéstörténetnek. 

 

 

 

Alkategóriák

Film

Múzeumunkról

Küldetésünk: a magyarországi szervezett mentés történeti emlékeinek megőrzése, gyarapítása és bemutatása, az Országos Mentőszolgálat - és korábbi szervezeti elődeinek - tudományos, szellemi és kulturális örökségének megismertetése a múzeum látogatóival és szélesebb közönségével.
Célunk: tisztelettel adózni a mentéstörténet és a mentéstudomány nagy alakjainak és mindazoknak, akik feladatot vállaltak az embermentésben, a bajbajutottak megsegítésében.

A Kresz Géza Mentőmúzeum a Markó utcai Mentőpalotában, Budapest szívében található. Az 1890-es években épült Mentőpalota falai között nemcsak mentőállomás és irányító központ működött, hanem már a kezdetektől a mentők felszereléseit, tárgyi dokumentumait bemutató múzeum is. A múzeumot, valamint az épületet – továbbá az első magyarországi mentőegyesületet is – Dr. Kresz Géza alapította. Múzeumunk látogatói megismerkedhetnek a mentéstörténet tárgyi emlékeivel, valamint a mentők és szervezetük nemes, önzetlen munkájával. E gyűjtemény Európában egyedülálló.

A múzeum által őrzött kincsek kronologikus sorrendben, egykori rendeltetésüknek megfelelő csoportosításban tekinthetőek meg. Látogatóink megismerhetik a magyarországi elsősegélynyújtás és mentés múltját a 18-19. századi borbélysebészek tevékenységétől, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület létrejöttén át, a szerveződő városi mentőegyesületek munkájáig. Követhetik a két világháború között az országos hatáskörű mentésszervezés kibontakozását, továbbá megismerhetik az 1948-ban alapított Országos Mentőszolgálat működését. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a rohamkocsi sikertörténetébe, megtekinthetik az első rohamkocsi-szolgálat felszereléseit, eszközeit. Múzeumunk figyelemmel kíséri az oxiológia (mentéstudomány) fejlődését is. A gyűjteményben láthatóak különböző orvosi és mentéstechnikai felszerelések, egyenruhák és különböző rendeltetésű mentőgépjárművek az 1950-es évektől napjainkig. Részletesen ismertetjük a mentőjárművek történetét, a lovas kocsiktól egészen a modern mentőautókig. A vetítőteremben a mai és a korabeli mentők izgalmas életét bemutató filmösszeállítások peregnek.

A múzeumi látnivalók igazi különlegessége a Pincekórház 1956 emlékkiállítás. Állandó kiállításunkkal emléket állítunk az 1956-os forradalom és szabadságharc idején hősiesen helytállt mentődolgozóknak, akik a Mentőpalota légoltalmi pincerendszerében létrehozott, sebesülteket ellátó ideiglenes kórházban hősiesen ápolták a sérülteket és mentették meg sokak életét. A kiállítás eredeti helyszínen, az egykori helyiségeket korabeli felszerelésekkel berendezve, műtőrészleggel mutatja be a Pincekórház világát.

További információk a Kiállításaink és a Gyakran ismételt kérdések menüpontok alatt olvashatóak.