• elso
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik

Ember az embertelenségben, kórházvonattal a Don-kanyarban c. kiállítás

2015.03.30.

A Markó utcai Mentőpalota újabb időszaki kiállításnak ad otthont. Reményi József fotográfiáiból rendezett „EMBER AZ EMBERTELENSÉGBEN, KÓRHÁZVONATTAL A DON-KANYARBAN” című kiállításunk üzenete a helytállás, a legnehezebb időkben is az egyetemes erkölcsi értékek szolgálata, a védtelen embertársainkért történő önzetlen segítségnyújtás.

Bővebben...

Megnyílt a Veteránbázis!

2015.02.24.

Örömmel értesítjük Kedves Látogatóinkat, hogy új állandó oldtimer kiállításunk, a Veteránbázis 2015. március 2-től megnyitja kapuit.

Az érdeklődők az alábbi időpontokban tekinthetik meg a kiállítást:

- Állandó nyitva tartás: Minden héten SZERDÁN 9.00-14.30-ig

- A fenti időpontokon kívül egyéni időpontokban, előre egyeztetett módon csoportos látogatásra van lehetőség minden hétköznap 9.00-15.00-ig. Ez esetben kérjük elérhetőségeink egyikén szíveskedjen felkeresni bennünket!

Az új kiállítás az Országos Mentőszolgálat Mentőbázisán tekinthető meg a Róbert Károly körúttal párhuzamos Mohács utcai bejárat felől megközelítve. A pontos cím: 1135 Budapest, Mohács utca 22.

In memoriam Dr. Constantinovits Milán (1921-2015)

Dr. Constantinovits Milán az 1940-es évek elején a Királyi Magyar Pázmány Péter Tudományegyetem orvosi fakultásának hallgatójaként lépett be a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület állományába, ahol az önálló kivonuláshoz szükséges vizsgáit letéve primárius mentőként, mentőtisztként kezdte meg szolgálatát. A fővárost ért intenzív bombatámadások idején is a mentők kötelékében folytatta szolgálatát, kötelességének érezte e reménytelennek látszó helyzetben a betegek mentését.

Bővebben...

Múzeumi filmek

2014.09.23.

Örömmel értesítjük Kedves Látogatóinkat, hogy a továbbiakban rövidfilm összeállításokkal igyekszünk még színesebbé tenni oldalunkat. A Galéria/Filmek menüpont alatt az oldtimer mentőgépjárműveinkről készült egy perces kis ízelítőn kívül az érdeklődők megtekinthetik a Mercedes-Benz mentőautók történetéről készített rövidfilmünket is.

"Te is tudsz segíteni!" - Foglalkozás óvodásoknak, kisiskolásoknak

2014.08.29.

Várjuk azoknak az óvodás, iskolás, avagy kisiskolás csoportok jelentkezését, amelyek szívesen részt vennének a "Te is tudsz segíteni" elnevezésű játékos, szituációs elemekkel színesített gyakorlatunkon.

Bővebben...

Film

Múzeumunkról

Küldetésünk: a magyarországi szervezett mentés történeti emlékeinek megőrzése, gyarapítása és bemutatása, az Országos Mentőszolgálat - és korábbi szervezeti elődeinek - tudományos, szellemi és kulturális örökségének megismertetése a múzeum látogatóival és szélesebb közönségével.
Célunk: tisztelettel adózni a mentéstörténet és a mentéstudomány nagy alakjainak és mindazoknak, akik feladatot vállaltak az embermentésben, a bajbajutottak megsegítésében.

A Kresz Géza Mentőmúzeum a Markó utcai Mentőpalotában, Budapest szívében található. Az 1890-es években épült Mentőpalota falai között nemcsak mentőállomás és irányító központ működött, hanem már a kezdetektől a mentők felszereléseit, tárgyi dokumentumait bemutató múzeum is. A múzeumot, valamint az épületet – továbbá az első magyarországi mentőegyesületet is – Dr. Kresz Géza alapította. Múzeumunk látogatói megismerkedhetnek a mentéstörténet tárgyi emlékeivel, valamint a mentők és szervezetük nemes, önzetlen munkájával. E gyűjtemény Európában egyedülálló.

A múzeum által őrzött kincsek kronologikus sorrendben, egykori rendeltetésüknek megfelelő csoportosításban tekinthetőek meg. Látogatóink megismerhetik a magyarországi elsősegélynyújtás és mentés múltját a 18-19. századi borbélysebészek tevékenységétől, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület létrejöttén át, a szerveződő városi mentőegyesületek munkájáig. Követhetik a két világháború között az országos hatáskörű mentésszervezés kibontakozását, továbbá megismerhetik az 1948-ban alapított Országos Mentőszolgálat működését. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a rohamkocsi sikertörténetébe, megtekinthetik az első rohamkocsi-szolgálat felszereléseit, eszközeit. Múzeumunk figyelemmel kíséri az oxiológia (mentéstudomány) fejlődését is. A gyűjteményben láthatóak különböző orvosi és mentéstechnikai felszerelések, egyenruhák és különböző rendeltetésű mentőgépjárművek az 1950-es évektől napjainkig. Részletesen ismertetjük a mentőjárművek történetét, a lovas kocsiktól egészen a modern mentőautókig. A vetítőteremben a mai és a korabeli mentők izgalmas életét bemutató filmösszeállítások peregnek.

A múzeumi látnivalók igazi különlegessége a Pincekórház 1956 emlékkiállítás. Állandó kiállításunkkal emléket állítunk az 1956-os forradalom és szabadságharc idején hősiesen helytállt mentődolgozóknak, akik a Mentőpalota légoltalmi pincerendszerében létrehozott, sebesülteket ellátó ideiglenes kórházban hősiesen ápolták a sérülteket és mentették meg sokak életét. A kiállítás eredeti helyszínen, az egykori helyiségeket korabeli felszerelésekkel berendezve, műtőrészleggel mutatja be a Pincekórház világát.

További információk a Kiállításaink menüpont alatt olvashatóak.