• elso
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik

Mentők a Hargitán

2017.06.07.

Örömmel értesítjük a Kedves Érdeklődőket, hogy a Magyar Oxyologiai Társaság jóvoltából megjelent Debrődi Gábor új könyve, a Mentők a Hargitán c. jubileumi kiadvány, amelyben a szerző a romániai Hargita Megyei Mentőszolgálat húsz éves fejlődéstörténetét és az azt megelőző időszakot, az 1940-es évektől napjainkig mutatja be.

Bővebben...

Új berendezés a Mentőmúzeumban. Köszönjük a támogatást!

2017.05.12.

A Mentőmúzeum munkatársai ezúton szeretnék megköszönni az OTP Bank Nyrt., valamint a Országos Mentőszolgálat Alapítvány nagyvonalú felajánlását, amelyből intézményünk egy Plustek OpticBook A300-as nagy teljesítményű szkennert vásárolt. Az új berendezés segítségével a múzeum őrzésében lévő régi dokumentumok, források és könyvek precíz, nagy felbontású digitalizálása valósul meg.

Bővebben...

Könyv a mentőmotorosokról

2017.03.20.

Engedjék meg, hogy figyelmükbe ajánljuk Debrődi Gábor idén megjelent könyvét, az Őrangyalok két keréken című kiadványt, amely a mentőmotorosok tíz éves történetét és gyakorlatát öleli fel. A mű elérhető és letölthető a Magyar Elektronikus Könyvtár weboldaláról, az alábbi linkről: http://mek.oszk.hu/16700/16725/16725.pdf

Bővebben...

„Te is tudsz segíteni!” - Foglalkozás kisiskolásoknak

Várjuk azoknak az iskolás, avagy kisiskolás csoportok jelentkezését, amelyek szívesen részt vennének a „Te is tudsz segíteni” elnevezésű játékos, szituációs elemekkel színesített gyakorlatunkon.

Bővebben...

Film

Múzeumunkról

Küldetésünk: a magyarországi szervezett mentés történeti emlékeinek megőrzése, gyarapítása és bemutatása, az Országos Mentőszolgálat - és korábbi szervezeti elődeinek - tudományos, szellemi és kulturális örökségének megismertetése a múzeum látogatóival és szélesebb közönségével.
Célunk: tisztelettel adózni a mentéstörténet és a mentéstudomány nagy alakjainak és mindazoknak, akik feladatot vállaltak az embermentésben, a bajbajutottak megsegítésében.

A Kresz Géza Mentőmúzeum a Markó utcai Mentőpalotában, Budapest szívében található. Az 1890-es években épült Mentőpalota falai között nemcsak mentőállomás és irányító központ működött, hanem már a kezdetektől a mentők felszereléseit, tárgyi dokumentumait bemutató múzeum is. A múzeumot, valamint az épületet – továbbá az első magyarországi mentőegyesületet is – Dr. Kresz Géza alapította. Múzeumunk látogatói megismerkedhetnek a mentéstörténet tárgyi emlékeivel, valamint a mentők és szervezetük nemes, önzetlen munkájával. E gyűjtemény Európában egyedülálló.

A múzeum által őrzött kincsek kronologikus sorrendben, egykori rendeltetésüknek megfelelő csoportosításban tekinthetőek meg. Látogatóink megismerhetik a magyarországi elsősegélynyújtás és mentés múltját a 18-19. századi borbélysebészek tevékenységétől, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület létrejöttén át, a szerveződő városi mentőegyesületek munkájáig. Követhetik a két világháború között az országos hatáskörű mentésszervezés kibontakozását, továbbá megismerhetik az 1948-ban alapított Országos Mentőszolgálat működését. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a rohamkocsi sikertörténetébe, megtekinthetik az első rohamkocsi-szolgálat felszereléseit, eszközeit. Múzeumunk figyelemmel kíséri az oxiológia (mentéstudomány) fejlődését is. A gyűjteményben láthatóak különböző orvosi és mentéstechnikai felszerelések, egyenruhák és különböző rendeltetésű mentőgépjárművek az 1950-es évektől napjainkig. Részletesen ismertetjük a mentőjárművek történetét, a lovas kocsiktól egészen a modern mentőautókig. A vetítőteremben a mai és a korabeli mentők izgalmas életét bemutató filmösszeállítások peregnek.

A múzeumi látnivalók igazi különlegessége a Pincekórház 1956 emlékkiállítás. Állandó kiállításunkkal emléket állítunk az 1956-os forradalom és szabadságharc idején hősiesen helytállt mentődolgozóknak, akik a Mentőpalota légoltalmi pincerendszerében létrehozott, sebesülteket ellátó ideiglenes kórházban hősiesen ápolták a sérülteket és mentették meg sokak életét. A kiállítás eredeti helyszínen, az egykori helyiségeket korabeli felszerelésekkel berendezve, műtőrészleggel mutatja be a Pincekórház világát.

További információk a Kiállításaink és a Gyakran ismételt kérdések menüpontok alatt olvashatóak.