• elso
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik

Mentő Manók Megőrzője

A "Mentő Manók Megőrzője" program keretein belül a Kresz Géza Mentőmúzeumba látogattak a XIII. kerületi általános iskola napközis gyermekei. Az Országos Mentőszolgálat által indított kezdeményezés keretein belül a mentődolgozóknak lehetőség nyílik gyermekeik napközis elhelyezésére, s így a kicsik a nyári időszakban izgalmas programokon, kirándulásokon vehetnek részt.

Sorsoltunk! Íme a szerencsés nyertes

Kisorsoltuk a Múzeumok Éjszakáján nevezett látogatók közül azt a szerencsést, aki megnyerte a Németh József bajtársunk által készített és felajánlott MENTŐHELIKOPTER-MODELLT!

Bővebben...

A Pincekórház újra fogadja látogatóit

2017.06.16.

Értesítjük Kedves Látogatóinkat, hogy a "Pincekórház 1956" c. állandó kiállításunk újra megnyitotta kapuit! A Múzeumok Éjszakáján, 2017. június 24-én este 18 órától éjjel 1 óráig várjuk a Kedves Érdeklődőket a megújult Pincekórházban.

Mentők a Hargitán

2017.06.07.

Örömmel értesítjük a Kedves Érdeklődőket, hogy a Magyar Oxyologiai Társaság jóvoltából megjelent Debrődi Gábor új könyve, a Mentők a Hargitán c. jubileumi kiadvány, amelyben a szerző a romániai Hargita Megyei Mentőszolgálat húsz éves fejlődéstörténetét és az azt megelőző időszakot, az 1940-es évektől napjainkig mutatja be.

Bővebben...

Nyári nyitva tartás

Ezúton értesítünk minden érdeklődőt, hogy a Kresz Géza Mentőmúzeum 2017. június 1-től 2017. augusztus 31-ig az alábbi nyitva tartás szerint fogadja látogatóit:

Hétfő-Péntek: 08:00-15:45

Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

Film

Múzeumunkról

Küldetésünk: a magyarországi szervezett mentés történeti emlékeinek megőrzése, gyarapítása és bemutatása, az Országos Mentőszolgálat - és korábbi szervezeti elődeinek - tudományos, szellemi és kulturális örökségének megismertetése a múzeum látogatóival és szélesebb közönségével.
Célunk: tisztelettel adózni a mentéstörténet és a mentéstudomány nagy alakjainak és mindazoknak, akik feladatot vállaltak az embermentésben, a bajbajutottak megsegítésében.

A Kresz Géza Mentőmúzeum a Markó utcai Mentőpalotában, Budapest szívében található. Az 1890-es években épült Mentőpalota falai között nemcsak mentőállomás és irányító központ működött, hanem már a kezdetektől a mentők felszereléseit, tárgyi dokumentumait bemutató múzeum is. A múzeumot, valamint az épületet – továbbá az első magyarországi mentőegyesületet is – Dr. Kresz Géza alapította. Múzeumunk látogatói megismerkedhetnek a mentéstörténet tárgyi emlékeivel, valamint a mentők és szervezetük nemes, önzetlen munkájával. E gyűjtemény Európában egyedülálló.

A múzeum által őrzött kincsek kronologikus sorrendben, egykori rendeltetésüknek megfelelő csoportosításban tekinthetőek meg. Látogatóink megismerhetik a magyarországi elsősegélynyújtás és mentés múltját a 18-19. századi borbélysebészek tevékenységétől, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület létrejöttén át, a szerveződő városi mentőegyesületek munkájáig. Követhetik a két világháború között az országos hatáskörű mentésszervezés kibontakozását, továbbá megismerhetik az 1948-ban alapított Országos Mentőszolgálat működését. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a rohamkocsi sikertörténetébe, megtekinthetik az első rohamkocsi-szolgálat felszereléseit, eszközeit. Múzeumunk figyelemmel kíséri az oxiológia (mentéstudomány) fejlődését is. A gyűjteményben láthatóak különböző orvosi és mentéstechnikai felszerelések, egyenruhák és különböző rendeltetésű mentőgépjárművek az 1950-es évektől napjainkig. Részletesen ismertetjük a mentőjárművek történetét, a lovas kocsiktól egészen a modern mentőautókig. A vetítőteremben a mai és a korabeli mentők izgalmas életét bemutató filmösszeállítások peregnek.

A múzeumi látnivalók igazi különlegessége a Pincekórház 1956 emlékkiállítás. Állandó kiállításunkkal emléket állítunk az 1956-os forradalom és szabadságharc idején hősiesen helytállt mentődolgozóknak, akik a Mentőpalota légoltalmi pincerendszerében létrehozott, sebesülteket ellátó ideiglenes kórházban hősiesen ápolták a sérülteket és mentették meg sokak életét. A kiállítás eredeti helyszínen, az egykori helyiségeket korabeli felszerelésekkel berendezve, műtőrészleggel mutatja be a Pincekórház világát.

További információk a Kiállításaink és a Gyakran ismételt kérdések menüpontok alatt olvashatóak.