Our english page is under construction!

 • elso
 • masodik
 • masodik
 • masodik
 • masodik
 • masodik
 • masodik
 • masodik
 • masodik
 • masodik
 • masodik

Tájékoztatás

Kedves Látogatók!

Róbert Károly körúti telephelyünkön felújítási munkálatok miatt a Veteránbázis átmenetileg nem látogatható.

Bővebben ...

Dr. Kresz Géza (1846. augusztus 30. - 1901. április 10.)

1871-ben szerzett orvosi diplomát. Előbb kerületi orvosként, majd tisztiorvosként dolgozott a belvárosban. 1885. november 1-én a Ferenc József-rend lovagkeresztjével tüntették ki. 1887. május 10-én az ő kezdeményezésére alakult meg a Budapesti Önkéntes Mentőegyesület (BÖME), amelynek első igazgatója is ő volt. 1892-ben Kresz Géza javasolta egy mentőmúzeum létrehozását. Az orvoslás mellett 1869-ben az ő kezdeményezésére alakult meg a Pesti Korcsolyázó Egylet. A Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület körül szerzett érdemei elismeréséül 1897. január 3-án királyi tanácsosi címet kapott. A közegészségügy terén szerzett érdemei elismeréséül 1900. december 24-én nemesi címet kapott és vele a Szemlőhegyi előnevet. Emlékére Budapest XIII. kerületében utcát neveztek el és táblát avattak, valamint az ő nevét viseli a Mentőpalotában található Mentőmúzeum is. Nevét viseli a 2005. január 5-én felfedezett 242523-as sorszámú kisbolygó. 2020. december 13-án a Budapest-Keleti pu. és Kaposvár között közlekedő vonat kapta a Kresz Géza InterCity nevet.

In memoriam dr. Szegeczky Dezső (1939-2022)Váratlan, súlyos veszteség érte a mentők családját. 2022. augusztus 18-án, életének 83. évében elhunyt szeretett tanítónk, az Országos Mentőszolgálat nyugalmazott főorvosa, dr. Szegeczky Dezső főorvos bajtárs. Generációk ismerték és szerették, élete egy volt a Mentőszolgálattal, a mentéstudománynak, a mentés oktatásának és szervezésének fejlődésével, a bajbajutottak önzetlen segítésével.
Óriás volt az óriások között, pályatársainak egyik kiemelkedő szorgalmú és tudású orvosa volt. Nem volt a mentésnek olyan szakterülete, melynek gyakorlatát ne ismerte, ne fejlesztette volna. Keze munkája az elmúlt fél évszázad során jelentős mértékben alakította a prehospitális betegellátás fejlődését Magyarországon. A rohamkocsi-szolgálat, a napjaink gyakorlatát lehetővé tévő gyógyeljárások egyik kifejlesztője, a légimentés és betegszállítás indulásának és gyakorlatának egyik meghatározója, a hazai prehospitális sürgősségi gyermekgyógyászat megalapítója, iskolateremtője, a mentésirányítás, az egyetemi és szakoktatás legendás tanára volt.
Az egykori Budapesti Mentőszervezet főorvosára, kedves, mindig megértő vezetőnkre, szeretett tanítónkra emlékezve tartja meg örökre Főorvos Bajtársat szívében a mentők összetartó bajtársi közössége és a magyarországi mentés történetének hálás emlékezete. Főorvos Bajtárs 1963-tól 2013-ig tartó ötven éves szolgálata a mentés történetének egy kiemelkedően gazdag és meghatározó korszaka. Szeretettel és soha nem múló emlékezettel búcsúzunk Tőle, köszönjük, amit a betegekért és az Országos Mentőszolgálatért tett fél évszázados pályafutása során!
Debrődi Gábor


Múzeumok Éjszakáka a Mentőpalotában

Idén június 25-én, szombaton este kerül sor a Múzeumok Éjszakájára.

Múzeumunk lelkes csapata két helyszínen is fogadja az érdeklődőket 18:00 és 01:00 óra között:

18:00 órától a Markó utca 22. szám alatti Mentőpalota területén a mentéstörténeti kiállítás és a Pincekórház bemutatása mellett izgalmas programokkal várjuk a látogatókat. Lehetőség van baleseti imitáció során kipróbálni különböző elsősegélynyújtási technikákat, melyben szakemberek nyújtanak segítséget. Külön szekcióban a gyermekelsősegély nyújtásához is segítséget kaphatnak az érdeklődők. Izgalmas előadások lesznek a mentőautók építéséről élethű nagyságban és makett méretben, arról, hogy milyen szerepe van egy magyar mentőorvosnak a Titanic túlélőinek mentésében, szó lesz az elmúlt éveinket meghatározó járványügyi tesztelésről valamint a mentés történetének fontosabb ákllomásairól. Nyereményjátékon vehetnek részt a látogatók, ahol értékes és egyedi ajándékokat sorsolunk ki.

19:00 órakor Mohács u. 22. szám alatt pedig megnyílik a Bázis Mentőállomás kapuja, ahol az oldtimer mentőautókat felsorakoztató múzeumi Veteránbázis mellett, idén is megtekinthető a Központi Irányítócsoport Látogatóközpontja. Évente egyszer, a Múzeumok Éjszakáján van lehetősége a nagyközönségnek megtekinteni, hogy hogyan történik a mentésirányítás.

Mindenkit szeretettel várunk!

Letölthető program

  

Közösségi Szolgálat – Szakmai Gyakorlat

Tisztelt Hallgatók, Diákok!

Örömmel értesítjük a muzeológia, a múzeumi munka iránt érdeklődő fiatalokat, hogy az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően a Kresz Géza Mentőmúzeum az idei tanévben is szeretettel várja az e terület iránt érdeklődő jelentkezőket, 50 óra közösségi szolgálatra.

Bővebben ...

Alkategóriák

Film

Múzeumunkról

Küldetésünk: a magyarországi szervezett mentés történeti emlékeinek megőrzése, gyarapítása és bemutatása, az Országos Mentőszolgálat - és korábbi szervezeti elődeinek - tudományos, szellemi és kulturális örökségének megismertetése a múzeum látogatóival és szélesebb közönségével.
Célunk: tisztelettel adózni a mentéstörténet és a mentéstudomány nagy alakjainak és mindazoknak, akik feladatot vállaltak az embermentésben, a bajbajutottak megsegítésében.

A Kresz Géza Mentőmúzeum a Markó utcai Mentőpalotában, Budapest szívében található. Az 1890-es években épült Mentőpalota falai között nemcsak mentőállomás és irányító központ működött, hanem már a kezdetektől a mentők felszereléseit, tárgyi dokumentumait bemutató múzeum is. A múzeumot, valamint az épületet – továbbá az első magyarországi mentőegyesületet is – Dr. Kresz Géza alapította. Múzeumunk látogatói megismerkedhetnek a mentéstörténet tárgyi emlékeivel, valamint a mentők és szervezetük nemes, önzetlen munkájával. E gyűjtemény Európában egyedülálló.

A múzeum által őrzött kincsek kronologikus sorrendben, egykori rendeltetésüknek megfelelő csoportosításban tekinthetőek meg. Látogatóink megismerhetik a magyarországi elsősegélynyújtás és mentés múltját a 18-19. századi borbélysebészek tevékenységétől, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület létrejöttén át, a szerveződő városi mentőegyesületek munkájáig. Követhetik a két világháború között az országos hatáskörű mentésszervezés kibontakozását, továbbá megismerhetik az 1948-ban alapított Országos Mentőszolgálat működését. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a rohamkocsi sikertörténetébe, megtekinthetik az első rohamkocsi-szolgálat felszereléseit, eszközeit. Múzeumunk figyelemmel kíséri az oxiológia (mentéstudomány) fejlődését is. A gyűjteményben láthatóak különböző orvosi és mentéstechnikai felszerelések, egyenruhák és különböző rendeltetésű mentőgépjárművek az 1950-es évektől napjainkig. Részletesen ismertetjük a mentőjárművek történetét, a lovas kocsiktól egészen a modern mentőautókig. A vetítőteremben a mai és a korabeli mentők izgalmas életét bemutató filmösszeállítások peregnek.

A múzeumi látnivalók igazi különlegessége a Pincekórház 1956 emlékkiállítás. Állandó kiállításunkkal emléket állítunk az 1956-os forradalom és szabadságharc idején hősiesen helytállt mentődolgozóknak, akik a Mentőpalota légoltalmi pincerendszerében létrehozott, sebesülteket ellátó ideiglenes kórházban hősiesen ápolták a sérülteket és mentették meg sokak életét. A kiállítás eredeti helyszínen, az egykori helyiségeket korabeli felszerelésekkel berendezve, műtőrészleggel mutatja be a Pincekórház világát.

További információk a Kiállításaink és a Gyakran ismételt kérdések menüpontok alatt olvashatóak.