• elso
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik

ÉRTESÍTÉS AZ IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSUNK MEGHOSSZABBÍTÁSÁRÓL

Örömmel értesítjük kedves látogatóinkat, hogy időszaki kiállításunkat "Dr. Lengyel Árpád mentőorvos, a Titanic túlélőinek megmentője" címmel a nagy érdeklődésre való tekintettel egy hónappal meghosszabbítottuk. Várjuk Önöket március 14-ig, hétköznaponként 8:00 és 16:00 óra között.

ÉRTESÍTÉS A SZOMBATI ZÁRVA TARTÁSRÓL

Dr. Lengyel Árpád mentőorvos, a Titanic túlélőinek megmentője

Kedves látogatóink!

Legújabb időszaki kiállításunkkal tisztelettel adózunk Dr. Lengyel Árpád előtt, akinek a Titanic óceánjáró tragédiája után 705 ember köszönheti életét.

Bővebben...

Megemlékezés a Kossuth téren

Koszorúzással emlékeztünk az 1956-os Kossuth téri sortűz áldozataira és a sérültek mentésében részt vett bajtársakra. A megemlékezésen Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, az OMSZ vezetősége és a Mentőmúzeum munkatársai egy-egy szál fehér rózsát helyeztek el a sortűz áldozatainak tiszteletére emelt emlékműnél.

Bővebben...

Mentők a Hargitán

2017.06.07.

Örömmel értesítjük a Kedves Érdeklődőket, hogy a Magyar Oxyologiai Társaság jóvoltából megjelent Debrődi Gábor új könyve, a Mentők a Hargitán c. jubileumi kiadvány, amelyben a szerző a romániai Hargita Megyei Mentőszolgálat húsz éves fejlődéstörténetét és az azt megelőző időszakot, az 1940-es évektől napjainkig mutatja be.

Bővebben...

Film

Múzeumunkról

Küldetésünk: a magyarországi szervezett mentés történeti emlékeinek megőrzése, gyarapítása és bemutatása, az Országos Mentőszolgálat - és korábbi szervezeti elődeinek - tudományos, szellemi és kulturális örökségének megismertetése a múzeum látogatóival és szélesebb közönségével.
Célunk: tisztelettel adózni a mentéstörténet és a mentéstudomány nagy alakjainak és mindazoknak, akik feladatot vállaltak az embermentésben, a bajbajutottak megsegítésében.

A Kresz Géza Mentőmúzeum a Markó utcai Mentőpalotában, Budapest szívében található. Az 1890-es években épült Mentőpalota falai között nemcsak mentőállomás és irányító központ működött, hanem már a kezdetektől a mentők felszereléseit, tárgyi dokumentumait bemutató múzeum is. A múzeumot, valamint az épületet – továbbá az első magyarországi mentőegyesületet is – Dr. Kresz Géza alapította. Múzeumunk látogatói megismerkedhetnek a mentéstörténet tárgyi emlékeivel, valamint a mentők és szervezetük nemes, önzetlen munkájával. E gyűjtemény Európában egyedülálló.

A múzeum által őrzött kincsek kronologikus sorrendben, egykori rendeltetésüknek megfelelő csoportosításban tekinthetőek meg. Látogatóink megismerhetik a magyarországi elsősegélynyújtás és mentés múltját a 18-19. századi borbélysebészek tevékenységétől, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület létrejöttén át, a szerveződő városi mentőegyesületek munkájáig. Követhetik a két világháború között az országos hatáskörű mentésszervezés kibontakozását, továbbá megismerhetik az 1948-ban alapított Országos Mentőszolgálat működését. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a rohamkocsi sikertörténetébe, megtekinthetik az első rohamkocsi-szolgálat felszereléseit, eszközeit. Múzeumunk figyelemmel kíséri az oxiológia (mentéstudomány) fejlődését is. A gyűjteményben láthatóak különböző orvosi és mentéstechnikai felszerelések, egyenruhák és különböző rendeltetésű mentőgépjárművek az 1950-es évektől napjainkig. Részletesen ismertetjük a mentőjárművek történetét, a lovas kocsiktól egészen a modern mentőautókig. A vetítőteremben a mai és a korabeli mentők izgalmas életét bemutató filmösszeállítások peregnek.

A múzeumi látnivalók igazi különlegessége a Pincekórház 1956 emlékkiállítás. Állandó kiállításunkkal emléket állítunk az 1956-os forradalom és szabadságharc idején hősiesen helytállt mentődolgozóknak, akik a Mentőpalota légoltalmi pincerendszerében létrehozott, sebesülteket ellátó ideiglenes kórházban hősiesen ápolták a sérülteket és mentették meg sokak életét. A kiállítás eredeti helyszínen, az egykori helyiségeket korabeli felszerelésekkel berendezve, műtőrészleggel mutatja be a Pincekórház világát.

További információk a Kiállításaink és a Gyakran ismételt kérdések menüpontok alatt olvashatóak.