Our english page is under construction!

 • elso
 • masodik
 • masodik
 • masodik
 • masodik
 • masodik
 • masodik
 • masodik
 • masodik
 • masodik
 • masodik

A Magyar Kultúra Napja a Mentőmúzeumban

A Magyar Kultúra Napján, 2024. január 22-én a Kresz Géza Mentőmúzeum A Mentőpalota kulturális öröksége címmel megrendezésre kerülő mentés- és építészettörténeti előadásaival várja tisztelt látogatóit.

 

Az 1890-ben, neoreneszánsz stílusban épített nyeregtetős épületegyüttes, a Markó utcai Mentőpalota. Vágfalvi Quittner Zsigmond (Pest, 1857. február 13. – Bécs, 1918. október 25.) magyar építész által tervezett, nagy múltra visszatekintő, több funkciójú épület 134 éve szolgálja hazánk mentésügyét.

Dr Szemlőhegyi Kresz Géza (Pest, 1845. augusztus 30. – Budapest, 1901. április 10.) magyar orvos, királyi tanácsos, a Ferenc József-rend lovagja által építtetett első magyarországi mentőintézménynek, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesületnek szolgált otthonául, majd 1948-ban, a fővárosi mentők jogutódjaként alapított Országos Mentőszolgálat székházaként folytatta további működését. Több mint 75 éve ad otthont a Mentőszolgálat Főigazgatóságának, szakigazgatási osztályainak, régiós mentőszervezeteinek, a Mentőmúzeumnak és Könyvtárnak és az 1890 óta falai közt 0-24 órában működő Központi Mentőállomásnak.

Rendkívül gyakorlatias megoldásként a palotaépületben a II. világháború és az 1956. évi forradalom és szabadságharc idején átmeneti segélykórház is működött, lehetővé téve a mentőknek a válságos állapotban lévő sérültek azonnali ellátását és tartós kezelését. Ennek állít méltó emléket a Dr. Kresz Géza Mentőmúzeum keretében bemutatott Pincekórház.

Aki a Titanic túlélőit mentette. Dr. Lengyel Árpád mentőorvos helytállása

Tisztelt Látogatóink!

A Kresz Géza Mentőmúzeum 2023. április 11-től június 25-éig tartó kamarakiállítás keretében tervezi bemutatni, Aki a Titanic túlélőit mentette. Dr. Lengyel Árpád mentőorvos helytállása című időszaki kiállítását. A magyar mentőorvos igazi hős volt, 705 túlélő köszönhette neki és mentőhajója legénységének az életét. A kiállítás Magyarországon egyedüliként, de világviszonylatban is ritkaságnak számító 3,5 méteres, a legkisebb részletekig élethű hajómodellel, szemléltető eszközökkel és Lengyel doktor orvosi felszereléseivel várja látogatóit. Izgalmas betekintést nyújtva a századforduló mentőorvoslásába és technika világába.

Tisztelettel várjuk kedves látogatóinkat, H-P  09:00 - 15:00

 

Veteránbázis 2023

Tisztelt Látogatóink!

A veteránbázis technikai okok miatt ideiglenesen nem látogatható.
Szíves megértésüket ezúton is köszönjük!


"Te is tudsz segíteni!"

"Te is tudsz segíteni!" elsősegélynyújtó foglalkozásainkra szeretettel várjuk iskolák diákjait a Kresz Géza Mentőmúzeumban.

Alkategóriák

Film

Múzeumunkról

Küldetésünk: a magyarországi szervezett mentés történeti emlékeinek megőrzése, gyarapítása és bemutatása, az Országos Mentőszolgálat - és korábbi szervezeti elődeinek - tudományos, szellemi és kulturális örökségének megismertetése a múzeum látogatóival és szélesebb közönségével.
Célunk: tisztelettel adózni a mentéstörténet és a mentéstudomány nagy alakjainak és mindazoknak, akik feladatot vállaltak az embermentésben, a bajbajutottak megsegítésében.

A Kresz Géza Mentőmúzeum a Markó utcai Mentőpalotában, Budapest szívében található. Az 1890-es években épült Mentőpalota falai között nemcsak mentőállomás és irányító központ működött, hanem már a kezdetektől a mentők felszereléseit, tárgyi dokumentumait bemutató múzeum is. A múzeumot, valamint az épületet – továbbá az első magyarországi mentőegyesületet is – Dr. Kresz Géza alapította. Múzeumunk látogatói megismerkedhetnek a mentéstörténet tárgyi emlékeivel, valamint a mentők és szervezetük nemes, önzetlen munkájával. E gyűjtemény Európában egyedülálló.

A múzeum által őrzött kincsek kronologikus sorrendben, egykori rendeltetésüknek megfelelő csoportosításban tekinthetőek meg. Látogatóink megismerhetik a magyarországi elsősegélynyújtás és mentés múltját a 18-19. századi borbélysebészek tevékenységétől, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület létrejöttén át, a szerveződő városi mentőegyesületek munkájáig. Követhetik a két világháború között az országos hatáskörű mentésszervezés kibontakozását, továbbá megismerhetik az 1948-ban alapított Országos Mentőszolgálat működését. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a rohamkocsi sikertörténetébe, megtekinthetik az első rohamkocsi-szolgálat felszereléseit, eszközeit. Múzeumunk figyelemmel kíséri az oxiológia (mentéstudomány) fejlődését is. A gyűjteményben láthatóak különböző orvosi és mentéstechnikai felszerelések, egyenruhák és különböző rendeltetésű mentőgépjárművek az 1950-es évektől napjainkig. Részletesen ismertetjük a mentőjárművek történetét, a lovas kocsiktól egészen a modern mentőautókig. A vetítőteremben a mai és a korabeli mentők izgalmas életét bemutató filmösszeállítások peregnek.

A múzeumi látnivalók igazi különlegessége a Pincekórház 1956 emlékkiállítás. Állandó kiállításunkkal emléket állítunk az 1956-os forradalom és szabadságharc idején hősiesen helytállt mentődolgozóknak, akik a Mentőpalota légoltalmi pincerendszerében létrehozott, sebesülteket ellátó ideiglenes kórházban hősiesen ápolták a sérülteket és mentették meg sokak életét. A kiállítás eredeti helyszínen, az egykori helyiségeket korabeli felszerelésekkel berendezve, műtőrészleggel mutatja be a Pincekórház világát.

További információk a Kiállításaink és a Gyakran ismételt kérdések menüpontok alatt olvashatóak.