• elso
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik

Múzeumok Majálisa 2016

2016.05.09.

A Kresz Géza Mentőmúzeum idén is részt vesz a 2016. május 21-22-én megrendezésre kerülő Múzeumok Majálisán! Szeretettel várunk minden kikapcsolódni vágyó érdeklődőt! Részletek a www.muzeumokmajalisa.hu weboldalon.

(A rendezvényen való részvétel miatt múzeumunk május 21-én zárva tart.)

A Mentőmúzeum búcsúzik munkatársától

Mély fájdalommal tudatjuk azokkal akik szerették és ismerték, hogy kolléganőnk, Szilágyi Edit 2016. március 29-én elhunyt. A család fájdalmában, szomorúságában a Mentőmúzeum munkatársai és az Országos Mentőszolgálat bajtársai egy emberként osztoznak.

Több évtizedes lektori, szerkesztőségi gyakorlata révén különösen sokat segítette a Mentőmúzeum napi életét. A látogatókkal és kutatókkal figyelmesen bánt, érdeklődésüket felkeltve közvetítette a mentéstörténet értékeit. Emlékét, kedves, segítőkész személyét mindvégig megőrizzük.

'56-os emlékkiállítás az Eszterházy Károly Főiskolán

2016.04.11.

A Kresz Géza Mentőmúzeum az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából az Eszterházy Károly Főiskola Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrummal karöltve emlékkiállítást rendezett. Az egri főiskola társadalom- és történelemtudományi könyvtári részlegén megtekinthető tárlaton a mentők '56-os helytállását mutatjuk be. 

Bővebben...

Új, angol nyelvű weboldal

2016.01.21.

Örömmel értesítjük Kedves Látogatóinkat, hogy a mai naptól weboldalunk angol nyelven is elérhető! A fejléc melletti ikonra (angol zászló) kattintva az idegen nyelvű oldal könnyen megtekinthető.

„Te is tudsz segíteni!” - Foglalkozás óvodásoknak, kisiskolásoknak

2014.08.29.

Várjuk azoknak az óvodás, iskolás, avagy kisiskolás csoportok jelentkezését, amelyek szívesen részt vennének a „Te is tudsz segíteni” elnevezésű játékos, szituációs elemekkel színesített gyakorlatunkon.

Bővebben...

Film

Múzeumunkról

Küldetésünk: a magyarországi szervezett mentés történeti emlékeinek megőrzése, gyarapítása és bemutatása, az Országos Mentőszolgálat - és korábbi szervezeti elődeinek - tudományos, szellemi és kulturális örökségének megismertetése a múzeum látogatóival és szélesebb közönségével.
Célunk: tisztelettel adózni a mentéstörténet és a mentéstudomány nagy alakjainak és mindazoknak, akik feladatot vállaltak az embermentésben, a bajbajutottak megsegítésében.

A Kresz Géza Mentőmúzeum a Markó utcai Mentőpalotában, Budapest szívében található. Az 1890-es években épült Mentőpalota falai között nemcsak mentőállomás és irányító központ működött, hanem már a kezdetektől a mentők felszereléseit, tárgyi dokumentumait bemutató múzeum is. A múzeumot, valamint az épületet – továbbá az első magyarországi mentőegyesületet is – Dr. Kresz Géza alapította. Múzeumunk látogatói megismerkedhetnek a mentéstörténet tárgyi emlékeivel, valamint a mentők és szervezetük nemes, önzetlen munkájával. E gyűjtemény Európában egyedülálló.

A múzeum által őrzött kincsek kronologikus sorrendben, egykori rendeltetésüknek megfelelő csoportosításban tekinthetőek meg. Látogatóink megismerhetik a magyarországi elsősegélynyújtás és mentés múltját a 18-19. századi borbélysebészek tevékenységétől, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület létrejöttén át, a szerveződő városi mentőegyesületek munkájáig. Követhetik a két világháború között az országos hatáskörű mentésszervezés kibontakozását, továbbá megismerhetik az 1948-ban alapított Országos Mentőszolgálat működését. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a rohamkocsi sikertörténetébe, megtekinthetik az első rohamkocsi-szolgálat felszereléseit, eszközeit. Múzeumunk figyelemmel kíséri az oxiológia (mentéstudomány) fejlődését is. A gyűjteményben láthatóak különböző orvosi és mentéstechnikai felszerelések, egyenruhák és különböző rendeltetésű mentőgépjárművek az 1950-es évektől napjainkig. Részletesen ismertetjük a mentőjárművek történetét, a lovas kocsiktól egészen a modern mentőautókig. A vetítőteremben a mai és a korabeli mentők izgalmas életét bemutató filmösszeállítások peregnek.

A múzeumi látnivalók igazi különlegessége a Pincekórház 1956 emlékkiállítás. Állandó kiállításunkkal emléket állítunk az 1956-os forradalom és szabadságharc idején hősiesen helytállt mentődolgozóknak, akik a Mentőpalota légoltalmi pincerendszerében létrehozott, sebesülteket ellátó ideiglenes kórházban hősiesen ápolták a sérülteket és mentették meg sokak életét. A kiállítás eredeti helyszínen, az egykori helyiségeket korabeli felszerelésekkel berendezve, műtőrészleggel mutatja be a Pincekórház világát.

További információk a Kiállításaink és a Gyakran ismételt kérdések menüpontok alatt olvashatóak.