• elso
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik

Győrfi Pál előadása a Múzeumok Éjszakáján!

Kedves érdeklődők, éjszakai múzeumlátogatók!

Újabb érdekes programmal várjuk Önöket a Múzeumok Éjszakáján! 22:30-tól Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat Kommunikációs és Pr igazgatója tart előadást a Mentőpalota dísztermében Mentő eseteink címmel.

Várunk minden kedves érdeklődőt!

Előadás a mentőmotorokról a Múzeumok Éjszakáján!

Kedves érdeklődők, éjszakai múzeumlátogatók!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a Múzeumok Éjszakáján 22 órától szervezett előadásunk megváltozott! A Mentés a levegőből c. előadás helyett A mentőmotorok világa címmel Bognár Péter mentőtiszt ismerteti a mentőmotoros szolgálati ág érdekességeit, a motoros bajtársak izgalmas munkáját.

Várunk mindenkit sok szeretettel a Mentőpalota dísztermében!

Múzeumok Éjszakája 2016

2016.06.16.

A Kresz Géza Mentőmúzeum idén is sok szeretettel várja éjszakai látogatóit június 25-én 18 órától éjjel 1 óráig a Múzeumok Éjszakáján(Múzeumunk szombaton kizárólag a megadott időpontban tart nyitva!)

A Pincekórházban tárlatvezetéssel, a Mentőpalota udvarán pedig interaktív programmal várjuk az érdeklődőket. Ezen kívül az éjjeli múzeumlátogatók megtekinthetik oldtimer mentőjárműveinket a Veteránbázison, valamint előadásokat hallgathatnak meg a Mentőpalota dísztermében.

Részletek a Múzeumok Éjszakája rendezvény hivatalos honlapján (www.muzej.hu) és a "Bővebben" gombra kattintva.

Bővebben...

Nyári nyitva tartás

Ezúton értesítünk minden érdeklődőt, hogy a Kresz Géza Mentőmúzeum 2016. június 1-től 2016. augusztus 28-ig az alábbi nyitva tartás szerint fogadja látogatóit:

Hétfő-Péntek: 08:00-15:45

Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

'56-os emlékkiállítás az Eszterházy Károly Főiskolán

2016.04.11.

A Kresz Géza Mentőmúzeum az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából az Eszterházy Károly Főiskola Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrummal karöltve emlékkiállítást rendezett. Az egri főiskola társadalom- és történelemtudományi könyvtári részlegén megtekinthető tárlaton a mentők '56-os helytállását mutatjuk be. 

Bővebben...

Film

Múzeumunkról

Küldetésünk: a magyarországi szervezett mentés történeti emlékeinek megőrzése, gyarapítása és bemutatása, az Országos Mentőszolgálat - és korábbi szervezeti elődeinek - tudományos, szellemi és kulturális örökségének megismertetése a múzeum látogatóival és szélesebb közönségével.
Célunk: tisztelettel adózni a mentéstörténet és a mentéstudomány nagy alakjainak és mindazoknak, akik feladatot vállaltak az embermentésben, a bajbajutottak megsegítésében.

A Kresz Géza Mentőmúzeum a Markó utcai Mentőpalotában, Budapest szívében található. Az 1890-es években épült Mentőpalota falai között nemcsak mentőállomás és irányító központ működött, hanem már a kezdetektől a mentők felszereléseit, tárgyi dokumentumait bemutató múzeum is. A múzeumot, valamint az épületet – továbbá az első magyarországi mentőegyesületet is – Dr. Kresz Géza alapította. Múzeumunk látogatói megismerkedhetnek a mentéstörténet tárgyi emlékeivel, valamint a mentők és szervezetük nemes, önzetlen munkájával. E gyűjtemény Európában egyedülálló.

A múzeum által őrzött kincsek kronologikus sorrendben, egykori rendeltetésüknek megfelelő csoportosításban tekinthetőek meg. Látogatóink megismerhetik a magyarországi elsősegélynyújtás és mentés múltját a 18-19. századi borbélysebészek tevékenységétől, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület létrejöttén át, a szerveződő városi mentőegyesületek munkájáig. Követhetik a két világháború között az országos hatáskörű mentésszervezés kibontakozását, továbbá megismerhetik az 1948-ban alapított Országos Mentőszolgálat működését. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a rohamkocsi sikertörténetébe, megtekinthetik az első rohamkocsi-szolgálat felszereléseit, eszközeit. Múzeumunk figyelemmel kíséri az oxiológia (mentéstudomány) fejlődését is. A gyűjteményben láthatóak különböző orvosi és mentéstechnikai felszerelések, egyenruhák és különböző rendeltetésű mentőgépjárművek az 1950-es évektől napjainkig. Részletesen ismertetjük a mentőjárművek történetét, a lovas kocsiktól egészen a modern mentőautókig. A vetítőteremben a mai és a korabeli mentők izgalmas életét bemutató filmösszeállítások peregnek.

A múzeumi látnivalók igazi különlegessége a Pincekórház 1956 emlékkiállítás. Állandó kiállításunkkal emléket állítunk az 1956-os forradalom és szabadságharc idején hősiesen helytállt mentődolgozóknak, akik a Mentőpalota légoltalmi pincerendszerében létrehozott, sebesülteket ellátó ideiglenes kórházban hősiesen ápolták a sérülteket és mentették meg sokak életét. A kiállítás eredeti helyszínen, az egykori helyiségeket korabeli felszerelésekkel berendezve, műtőrészleggel mutatja be a Pincekórház világát.

További információk a Kiállításaink és a Gyakran ismételt kérdések menüpontok alatt olvashatóak.