• elso
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik

Széchenyi Ödön, a török mentőszolgálat megalapítója c. előadás

Örömmel értesítjük a Kedves Érdeklődőket, hogy 2015. január 29-én 15.00 órai kezdettel a Magyar Orvostörténelmi Társaság tudományos ülésén meghallgathatják Debrődi Gábor előadását, melynek témája és címe:"Széchenyi Ödön, a török mentőszolgálat megalapítója".

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A rendezvény helyszíne: Semmelweis Orvostörténeti Könyvtár díszterme (1023 Bp., Török u. 12.)

Kiállítás előzetes

2014.12.22.

Értesítjük Kedves Látogatóinkat, hogy előre láthatólag 2015 január közepétől 400 négyzetméternyi területen új állandó járműtörténeti kiállítást nyitunk „Veteránbázis” néven, ahol korabeli eszközeikkel felszerelt oldtimer mentőgépjárműveinket megtekinthetik.

A kiállításon az Országos Mentőszolgálatnál alkalmazott gépjárművek egy jelentős része kerül bemutatásra az 1950-es évek végétől rendszeresített daraboktól egészen a közelmúltig alkalmazott gépkocsikig.

A kiállítás látogatásával kapcsolatban hamarosan bővebb információval szolgálunk! Addig is ajánljuk szíves figyelmébe a Járműtörténet menüpontot, ahol részletes leírásokat olvashat, s néhány fényképet is megtekinthet az egyes mentőjárművekről.

Múzeumi filmek

2014.09.23.

Örömmel értesítjük Kedves Látogatóinkat, hogy a továbbiakban rövidfilm összeállításokkal igyekszünk még színesebbé tenni oldalunkat. A Galéria/Filmek menüpont alatt az oldtimer mentőgépjárműveinkről készült egy perces kis ízelítőn kívül az érdeklődők megtekinthetik a Mercedes-Benz mentőautók történetéről készített rövidfilmünket is.

"Te is tudsz segíteni!" - Foglalkozás óvodásoknak, kisiskolásoknak

2014.08.29.

Várjuk azoknak az óvodás, iskolás, avagy kisiskolás csoportok jelentkezését, amelyek szívesen részt vennének a "Te is tudsz segíteni" elnevezésű játékos, szituációs elemekkel színesített gyakorlatunkon.

Bővebben...

Film

Múzeumunkról

Küldetésünk: a magyarországi szervezett mentés történeti emlékeinek megőrzése, gyarapítása és bemutatása, az Országos Mentőszolgálat - és korábbi szervezeti elődeinek - tudományos, szellemi és kulturális örökségének megismertetése a múzeum látogatóival és szélesebb közönségével.
Célunk: tisztelettel adózni a mentéstörténet és a mentéstudomány nagy alakjainak és mindazoknak, akik feladatot vállaltak az embermentésben, a bajbajutottak megsegítésében.

A Kresz Géza Mentőmúzeum a Markó utcai Mentőpalotában, Budapest szívében található. Az 1890-es években épült Mentőpalota falai között nemcsak mentőállomás és irányító központ működött, hanem már a kezdetektől a mentők felszereléseit, tárgyi dokumentumait bemutató múzeum is. A múzeumot, valamint az épületet – továbbá az első magyarországi mentőegyesületet is – Dr. Kresz Géza alapította. Múzeumunk látogatói megismerkedhetnek a mentéstörténet tárgyi emlékeivel, valamint a mentők és szervezetük nemes, önzetlen munkájával. E gyűjtemény Európában egyedülálló.

A múzeum által őrzött kincsek kronologikus sorrendben, egykori rendeltetésüknek megfelelő csoportosításban tekinthetőek meg. Látogatóink megismerhetik a magyarországi elsősegélynyújtás és mentés múltját a 18-19. századi borbélysebészek tevékenységétől, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület létrejöttén át, a szerveződő városi mentőegyesületek munkájáig. Követhetik a két világháború között az országos hatáskörű mentésszervezés kibontakozását, továbbá megismerhetik az 1948-ban alapított Országos Mentőszolgálat működését. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a rohamkocsi sikertörténetébe, megtekinthetik az első rohamkocsi-szolgálat felszereléseit, eszközeit. Múzeumunk figyelemmel kíséri az oxiológia (mentéstudomány) fejlődését is. A gyűjteményben láthatóak különböző orvosi és mentéstechnikai felszerelések, egyenruhák és különböző rendeltetésű mentőgépjárművek az 1950-es évektől napjainkig. Részletesen ismertetjük a mentőjárművek történetét, a lovas kocsiktól egészen a modern mentőautókig. A vetítőteremben a mai és a korabeli mentők izgalmas életét bemutató filmösszeállítások peregnek.

A múzeumi látnivalók igazi különlegessége a Pincekórház 1956 emlékkiállítás. Állandó kiállításunkkal emléket állítunk az 1956-os forradalom és szabadságharc idején hősiesen helytállt mentődolgozóknak, akik a Mentőpalota légoltalmi pincerendszerében létrehozott, sebesülteket ellátó ideiglenes kórházban hősiesen ápolták a sérülteket és mentették meg sokak életét. A kiállítás eredeti helyszínen, az egykori helyiségeket korabeli felszerelésekkel berendezve, műtőrészleggel mutatja be a Pincekórház világát.

További információk a Kiállításaink menüpont alatt olvashatóak.