• elso
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik

24. Múzeumok Majálisa 2019

             A Kresz Géza Mentőmúzeum idén is részt vesz a 2019. május 18-19-én megrendezésre kerülő 24. Múzeumok Majálisán! Szeretettel várunk minden kikapcsolódni vágyó érdeklődőt! 

Részletek a www.muzeumokmajalisa.hu weboldalon, valamint a "Bővebben" ikonra kattintva.

(A rendezvényen való részvétel miatt múzeumunk május 18-án szombaton és 20-án hétfőn ZÁRVA tart!)

A Nemzeti Múzeum kertjében idén 24. alkalommal rendezik meg a Múzeumok Majálisa rendezvényt, amelyen a Kresz Géza Mentőmúzeum is részt vesz.

A múzeumi sátor területén, az előző évekhez hasonlóan az elsősegélynyújtás tárgyát érintő kreatív foglalkozásokkal várjuk az érdeklődőket. Kitölthető tesztekkel, kifestőkkel, memóriajátékokkal fejleszthetik ismereteiket a látogatók. Kisebb gyerekcsoportok számára szitutatív elsősegélynyújtó foglalkozást tartunk „Te is tudsz segíteni” címen. A gyerekek megtanulhatják, hogy különböző kisebb baleseti helyzetekben, hogyan tudnak hasznos segítséget nyújtani gyerektársaiknak vagy a felnőtteknek, hogyan kell mentőt értesíteni, illetve milyen fontos tudnivalók vannak ilyen szituációkban. A kicsik eredeti mentőorvosi kisruhában játszhatják el az aktív feladatokat, szituációkat. 

Múzeumunk az Műtárgysétány'89 című időszaki kiállításhoz a korszakot nagyban meghatározó mentéstörténeti darabok egyikével csatlakozik a rendezvény idejére, nevezetesen az 1960-tól a nyolcvanas évek végéig szolgálatot teljesítő Nysa típusú mentőgépkocsival, amely épp a rendszerváltoztatás idején köszönt el a Mentőszolgálattól.

Várunk mindenkit sok szeretettel!

Film

Múzeumunkról

Küldetésünk: a magyarországi szervezett mentés történeti emlékeinek megőrzése, gyarapítása és bemutatása, az Országos Mentőszolgálat - és korábbi szervezeti elődeinek - tudományos, szellemi és kulturális örökségének megismertetése a múzeum látogatóival és szélesebb közönségével.
Célunk: tisztelettel adózni a mentéstörténet és a mentéstudomány nagy alakjainak és mindazoknak, akik feladatot vállaltak az embermentésben, a bajbajutottak megsegítésében.

A Kresz Géza Mentőmúzeum a Markó utcai Mentőpalotában, Budapest szívében található. Az 1890-es években épült Mentőpalota falai között nemcsak mentőállomás és irányító központ működött, hanem már a kezdetektől a mentők felszereléseit, tárgyi dokumentumait bemutató múzeum is. A múzeumot, valamint az épületet – továbbá az első magyarországi mentőegyesületet is – Dr. Kresz Géza alapította. Múzeumunk látogatói megismerkedhetnek a mentéstörténet tárgyi emlékeivel, valamint a mentők és szervezetük nemes, önzetlen munkájával. E gyűjtemény Európában egyedülálló.

A múzeum által őrzött kincsek kronologikus sorrendben, egykori rendeltetésüknek megfelelő csoportosításban tekinthetőek meg. Látogatóink megismerhetik a magyarországi elsősegélynyújtás és mentés múltját a 18-19. századi borbélysebészek tevékenységétől, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület létrejöttén át, a szerveződő városi mentőegyesületek munkájáig. Követhetik a két világháború között az országos hatáskörű mentésszervezés kibontakozását, továbbá megismerhetik az 1948-ban alapított Országos Mentőszolgálat működését. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a rohamkocsi sikertörténetébe, megtekinthetik az első rohamkocsi-szolgálat felszereléseit, eszközeit. Múzeumunk figyelemmel kíséri az oxiológia (mentéstudomány) fejlődését is. A gyűjteményben láthatóak különböző orvosi és mentéstechnikai felszerelések, egyenruhák és különböző rendeltetésű mentőgépjárművek az 1950-es évektől napjainkig. Részletesen ismertetjük a mentőjárművek történetét, a lovas kocsiktól egészen a modern mentőautókig. A vetítőteremben a mai és a korabeli mentők izgalmas életét bemutató filmösszeállítások peregnek.

A múzeumi látnivalók igazi különlegessége a Pincekórház 1956 emlékkiállítás. Állandó kiállításunkkal emléket állítunk az 1956-os forradalom és szabadságharc idején hősiesen helytállt mentődolgozóknak, akik a Mentőpalota légoltalmi pincerendszerében létrehozott, sebesülteket ellátó ideiglenes kórházban hősiesen ápolták a sérülteket és mentették meg sokak életét. A kiállítás eredeti helyszínen, az egykori helyiségeket korabeli felszerelésekkel berendezve, műtőrészleggel mutatja be a Pincekórház világát.

További információk a Kiállításaink és a Gyakran ismételt kérdések menüpontok alatt olvashatóak.