• elso
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik

Nagy Városligeti Mentőnap - Beszámoló

    Az Országos Mentőszolgálat szeptember 1-jén szervezett nagyszabású rendezvényén a Kresz Géza Mentőmúzeum csapata is képviseltette magát és a mentés történetét.

 

    Az immár második éve megrendezésre kerülő, egész napot felölelő rendezvény az időnként lecsapó záporok ellenére is óriási népszerűségnek örvendett. A széleskörű programválasztékban kicsik és nagyok, laikusok és szakmabeliek egyaránt találhattak kedvükre valót.

    Múzeumi sátrunkban interaktív feladatokkal vártuk látogatóinkat. Mentéssel kapcsolatos színezők, labirintusjátékok, összerakható makettek és más játékok által ismerkedhettek meg a gyerekek a mentési módszerekkel és a mentéstörténet járműveivel a kézi szállítókocsitól a mentőhelikopterig. Felpróbálhatták a múzeum által varratott kisméretű mentőruháinkat, irányításunk alatt eljátszhattak különböző baleseti szituációkat. A felnőttek teszt formájában próbálhatták ki tudásukat, különböző baleseti szituációk kapcsán.

    A sátor mellett álló két veterán mentőautó, egyediségével távolról is hozzánk vonzotta a látogatókat. Az 1957-ben szolgálatba lépő Dodge Job Rated típusú rohamkocsi csak a „szemnek”, a Robur LO 2500 –as, ’70-es évekig használatban lévő rohamkocsi már úgymond a „kéznek” is lehetőséget adott. A nagyfokú lelkesedésnek engedve, búgó szirénával és villogó fényekkel vitte látogatóit egy-egy kis élménykörre a téren.

    Legnagyobb népszerűségnek a nap folyamán a két mentési bemutató és a mentőhelikopter leszállása örvendett. Múzeumunk a program retro mentési bemutató részét vállalta, mely korabeli öltözékben és felszereléssel a ’70-es évek mentési módszereit mutatta be önkéntes bajtársaink és baleseti imitátoraink segítségével.

   Hálával tartozunk munkatársainknak a lelkes szervezésért és a minőségi munkáért. Különösen Vladár Csaba képzőművész bajtársunknak, aki kiállított rajzsorozatával, a BÖME-től a 70 éves OMSZ-ig végigkíséri a magyar mentéstörténet járműveit, elkápráztatta az arra járókat. Önkénteseink Tóth Balázs és Kurali Gábor, pihenés nélkül fogadták a kígyózó sorokban érkező látogatókat és vezényelték a múzeumi programokat. Köszönjük Debrődi Gábornak, Jobb Borókának, Mészáros Attilának, Pál Istvánnak a szervezést. Külön köszönetet érdemelnek a Retro mentési bemutatóban részt vevő Bajtársaink Németh József és Nagy Zoltán. A Magyar Vöröskereszt Budapest Ifjúsági Szervezete biztosította mindkét, a retro és a modern bemutató sérültjeit. Köszönjük Pintér Annának,  Kármán Anitának, Kokenszky Eriknek és Pichler Liliánnának az élethű imitálást, valamint Katona Eszternek a szervezést.

A nap folyamán a foglalkozásainkban való részvétel és a tesztek kitöltése által nyereményjátékban is részt vett több száz látogatónk. A mentőhelikopter és a könyvjutalom kisorsolásáról a napokban tájékoztatjuk látogatóinkat.

Mindenkinek köszönjük a részvételt!

Jó egészséget kívánnak a Kresz Géza Mentőmúzeum munkatársai.

 

 

Film

Múzeumunkról

Küldetésünk: a magyarországi szervezett mentés történeti emlékeinek megőrzése, gyarapítása és bemutatása, az Országos Mentőszolgálat - és korábbi szervezeti elődeinek - tudományos, szellemi és kulturális örökségének megismertetése a múzeum látogatóival és szélesebb közönségével.
Célunk: tisztelettel adózni a mentéstörténet és a mentéstudomány nagy alakjainak és mindazoknak, akik feladatot vállaltak az embermentésben, a bajbajutottak megsegítésében.

A Kresz Géza Mentőmúzeum a Markó utcai Mentőpalotában, Budapest szívében található. Az 1890-es években épült Mentőpalota falai között nemcsak mentőállomás és irányító központ működött, hanem már a kezdetektől a mentők felszereléseit, tárgyi dokumentumait bemutató múzeum is. A múzeumot, valamint az épületet – továbbá az első magyarországi mentőegyesületet is – Dr. Kresz Géza alapította. Múzeumunk látogatói megismerkedhetnek a mentéstörténet tárgyi emlékeivel, valamint a mentők és szervezetük nemes, önzetlen munkájával. E gyűjtemény Európában egyedülálló.

A múzeum által őrzött kincsek kronologikus sorrendben, egykori rendeltetésüknek megfelelő csoportosításban tekinthetőek meg. Látogatóink megismerhetik a magyarországi elsősegélynyújtás és mentés múltját a 18-19. századi borbélysebészek tevékenységétől, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület létrejöttén át, a szerveződő városi mentőegyesületek munkájáig. Követhetik a két világháború között az országos hatáskörű mentésszervezés kibontakozását, továbbá megismerhetik az 1948-ban alapított Országos Mentőszolgálat működését. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a rohamkocsi sikertörténetébe, megtekinthetik az első rohamkocsi-szolgálat felszereléseit, eszközeit. Múzeumunk figyelemmel kíséri az oxiológia (mentéstudomány) fejlődését is. A gyűjteményben láthatóak különböző orvosi és mentéstechnikai felszerelések, egyenruhák és különböző rendeltetésű mentőgépjárművek az 1950-es évektől napjainkig. Részletesen ismertetjük a mentőjárművek történetét, a lovas kocsiktól egészen a modern mentőautókig. A vetítőteremben a mai és a korabeli mentők izgalmas életét bemutató filmösszeállítások peregnek.

A múzeumi látnivalók igazi különlegessége a Pincekórház 1956 emlékkiállítás. Állandó kiállításunkkal emléket állítunk az 1956-os forradalom és szabadságharc idején hősiesen helytállt mentődolgozóknak, akik a Mentőpalota légoltalmi pincerendszerében létrehozott, sebesülteket ellátó ideiglenes kórházban hősiesen ápolták a sérülteket és mentették meg sokak életét. A kiállítás eredeti helyszínen, az egykori helyiségeket korabeli felszerelésekkel berendezve, műtőrészleggel mutatja be a Pincekórház világát.

További információk a Kiállításaink és a Gyakran ismételt kérdések menüpontok alatt olvashatóak.