• elso
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik
  • masodik

Retró és modern mentési bemutató a Mentőpalotában (2018. május 10.)

Az Országos Mentőszolgálat fennállásának 70. jubileumi ünnepségének délelőttjén, történelmi helyszínen, a Mentőpalota udvarában tekinthették meg az ünnepség vendégei és a sajtó munkatársai a retró (1970-es évek közepi) és a mai mentők munkáját szemléltető közös mentési bemutatót. Különös érdekessége volt, hogy a korábban egymást követő, korszakonként bemutatott ellátások most azonos időben és helyszínen kerültek bemutatásra. A korabeli és jelen korunk eszközeit bemutató ellátást a velük egy időben hallható kommentárok is segítették.

Külön köszönetünket szeretnénk kifejezni a retró bemutatóban történt közreműködéséért a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete baleseti imitátorainak. Ifjúsági vezetőjüknek; Tanos Miklósnak és az imitátoroknak; Mézes Tündének, Jakab Júliának, Korfanti Ritának és Halász Bencének.

Az Országos Mentőszolgálat részéről Őry Kiss Zsoltnak, a Pesterzsébeti Mentőállomás műszaki vezetőjének, Németh József országos betegszállítás irányítónak és csoportvezetőnek, továbbá Mészáros Attila gépészmérnöknek, a Mentőmúzeum munkatársának.

És szintén köszönetünket szeretnénk kifejezni az Orvosszakmai és Oktatási Igazgatóság modern mentési bemutatót tartó bajtársainak, Kelemen Máté mentőszakápolónak, Szentgyörgyi Péter mentőtisztnek és Mohos Árpád mentőtechnikusnak.

Film

Múzeumunkról

Küldetésünk: a magyarországi szervezett mentés történeti emlékeinek megőrzése, gyarapítása és bemutatása, az Országos Mentőszolgálat - és korábbi szervezeti elődeinek - tudományos, szellemi és kulturális örökségének megismertetése a múzeum látogatóival és szélesebb közönségével.
Célunk: tisztelettel adózni a mentéstörténet és a mentéstudomány nagy alakjainak és mindazoknak, akik feladatot vállaltak az embermentésben, a bajbajutottak megsegítésében.

A Kresz Géza Mentőmúzeum a Markó utcai Mentőpalotában, Budapest szívében található. Az 1890-es években épült Mentőpalota falai között nemcsak mentőállomás és irányító központ működött, hanem már a kezdetektől a mentők felszereléseit, tárgyi dokumentumait bemutató múzeum is. A múzeumot, valamint az épületet – továbbá az első magyarországi mentőegyesületet is – Dr. Kresz Géza alapította. Múzeumunk látogatói megismerkedhetnek a mentéstörténet tárgyi emlékeivel, valamint a mentők és szervezetük nemes, önzetlen munkájával. E gyűjtemény Európában egyedülálló.

A múzeum által őrzött kincsek kronologikus sorrendben, egykori rendeltetésüknek megfelelő csoportosításban tekinthetőek meg. Látogatóink megismerhetik a magyarországi elsősegélynyújtás és mentés múltját a 18-19. századi borbélysebészek tevékenységétől, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület létrejöttén át, a szerveződő városi mentőegyesületek munkájáig. Követhetik a két világháború között az országos hatáskörű mentésszervezés kibontakozását, továbbá megismerhetik az 1948-ban alapított Országos Mentőszolgálat működését. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a rohamkocsi sikertörténetébe, megtekinthetik az első rohamkocsi-szolgálat felszereléseit, eszközeit. Múzeumunk figyelemmel kíséri az oxiológia (mentéstudomány) fejlődését is. A gyűjteményben láthatóak különböző orvosi és mentéstechnikai felszerelések, egyenruhák és különböző rendeltetésű mentőgépjárművek az 1950-es évektől napjainkig. Részletesen ismertetjük a mentőjárművek történetét, a lovas kocsiktól egészen a modern mentőautókig. A vetítőteremben a mai és a korabeli mentők izgalmas életét bemutató filmösszeállítások peregnek.

A múzeumi látnivalók igazi különlegessége a Pincekórház 1956 emlékkiállítás. Állandó kiállításunkkal emléket állítunk az 1956-os forradalom és szabadságharc idején hősiesen helytállt mentődolgozóknak, akik a Mentőpalota légoltalmi pincerendszerében létrehozott, sebesülteket ellátó ideiglenes kórházban hősiesen ápolták a sérülteket és mentették meg sokak életét. A kiállítás eredeti helyszínen, az egykori helyiségeket korabeli felszerelésekkel berendezve, műtőrészleggel mutatja be a Pincekórház világát.

További információk a Kiállításaink és a Gyakran ismételt kérdések menüpontok alatt olvashatóak.